Ban Thai - Sterke matopplevelser
Det thailandske kjøkken - kreativt, sterkt og variert
 

I Thailand er måltidet en av de mest sentrale sosiale sammenkomster, og her samles ofte den nærmeste familien, venner og naboer. Man setter all maten på bordet, gjerne fem til 10 ulike retter og alle går til bords samtidig. Maten er pent anrettet og plassert slik at alle kan spise det en ønsker, og det er vanlig at alle spiser litt av hver rett.

 

Thai betyr fri eller frihet og med dette som utgangspunkt er det store variasjoner og kreativitet og oppspore i matveien.

Det thailandske kjøkken er en opplevelse for både øyne og gane. Det kan sågar bli en meget sterk opplevelse. Men mat i Thailand er ikke bare sterk, den byr på et stort utvalg av råstoff og krydder som varierer etter hvilken del av landet den kommer fra.

 

Fra Sør-Thailand, hvor den kulinariske innflytelsen fra Malaysia er åpenbar, kommer fristende karriretter og sjømat. Sentralsletten med Bangkok som pulserende sentrum er landets mest fruktbare område med en sann overflod av friske råvarer. Nord-Thailand har sitt eget særpregete kjøkken med en spesiell klebrig type ris som basis for retter som er generelt mildere i smaken enn i de andre regionene. I Nordøst-Thailand er påvirkningen fra nabolandet Laos tydelig, og her spares det ikke på sterke krydder i forberedelsen av de kulinariske nytelser.

 

Basisingredienser
For å fremheve den karakteristiske smaken bruker man et variert utvalg av råvarer, kaffir lime (alternativt vanlig lime), lime blader, koriander, søt basilikum, grønne pepperkorn, sitrongress, løk, hvitløk, rød og grønn chili (flere typer både fersk og tørket), galangal burgunder og grønn aubergine.

Andre smakstilsetninger er kokosnøtt melk, østerssaus, palmesukker, sesam olje, rekepasta og fiskesaus.