I Thailand er måltidet en av
de mest sentrale sosiale sammenkomster, og her samles ofte den nærmeste familien,
venner og naboer. Man setter all maten på bordet, gjerne fem til 10 ulike retter
og alle går til bords samtidig. Maten er pent anrettet og plassert slik at alle
kan spise det en ønsker, og det er vanlig at alle spiser litt av hver rett.
Thai betyr fri
eller frihet og med dette som utgangspunkt er det store variasjoner og
kreativitet og oppspore i matveien.
Det thailandske kjøkken er en opplevelse for både øyne og
gane. Det kan sågar bli en meget sterk opplevelse. Men mat i Thailand er ikke
bare sterk, den byr på et stort utvalg av råstoff og krydder som varierer etter
hvilken del av landet den kommer fra.
Fra
Sør-Thailand, hvor den kulinariske innflytelsen fra Malaysia er åpenbar, kommer
fristende karriretter og sjømat. Sentralsletten med Bangkok som pulserende
sentrum er landets mest fruktbare område med en sann overflod av friske råvarer.
Nord-Thailand har sitt eget særpregete kjøkken med en spesiell klebrig type ris
som basis for retter som er generelt mildere i smaken enn i de andre regionene.
I Nordøst-Thailand er påvirkningen fra nabolandet Laos tydelig, og her spares
det ikke på sterke krydder i forberedelsen av de kulinariske
nytelser.
Basisingredienser
For å fremheve den karakteristiske smaken bruker man et variert
utvalg av råvarer, kaffir lime (alternativt vanlig lime), lime blader,
koriander, søt basilikum, grønne pepperkorn, sitrongress, løk, hvitløk, rød og
grønn chili (flere typer både fersk og tørket), galangal burgunder og grønn
aubergine.
Andre smakstilsetninger er kokosnøtt
melk, østerssaus, palmesukker, sesam olje, rekepasta og fiskesaus.